ÇİKOLATA MABEDİ;
İnci Pastanesi
Çikolata Mabedi’ne küçük ve gösterişten uzak bir kapıdan girersiniz. Sizi karanlığa yakın bir loşlukta küçük sandalyeler ve çikolata sosunun kışkırtıcı kokusu karşılar. Küçük bir mekan olduğundan boş yer bulmak için bir müddet beklemeniz gerekebilir. Fakat sunakta sizi bekleyen tatlının iştah açıcı görüntüsüne kapıldığınızdan, genellikle zamanın bu mekanda nasıl geçtiğini anlamazsınız. Sunağın karşı sırasında, tabaklarındaki çikolata sosunu kaşıklayan insanlar arasında ilk etapta benzer bir yan göremeseniz de, bu lezzet karşısında yüzlerindeki ifadenin aynı olduğunu dikkatli bir gözle baktığınızda fark edersiniz. Sırası gelenler kendileri için sunulan çikolata soslu tatlı tabağını alarak, boşalan yerleri doldururlar. Her biri tabağındaki lezzete odaklanmış ve çikolatanın eşsiz doyumunu, o anı yaşayarak çıkarmaktadır. Burada tatlı yiyelim, tatlı konuşalım muhabbetleri yoktur. Her gün yüzlerce insan buraya sadece ve sadece bu muhteşem tatla buluşmak için gelir.
Sıra size geldiğinde yapmanız gereken; müsait bulduğunuz
bir köşeye çekilip, çikolata sosunun dilinize sıvanan tadını mümkün olduğunca
duyumsayarak, kaşığınızı daldırdığınız sosun altında saklı bir hazine gibi
bekleyen yumuşak hamurun ve onun içinden süzülen kremanın tadını çıkarmaktır. Çikolata
mabedindeki bu tatlı deneyimi layıkıyla yaşayabilirseniz, dışarı çıkarken
kendinizi mutlu, keyifli ve kötü düşüncelerden arınmış hissedersiniz.
CHOCOLATE SANCTUARY;
Entering Chocolate Sanctuary through a small and austere door, you are greeted with a provocative whiff of chocolate sauce and small chairs in a dusky atmosphere. As the place is a bit cozy, you may have to wait a few minutes for a table. But you won’t understand how time passes in this place when you are overcome by the mouth-watering appearance of the dessert awaiting you at the altar. At first, although you won’t see a similar side amongst the patrons spooning chocolate sauce on their plates all in a row facing the altar, you won’t help notice that their facial expressions lit up by this flavor is the one and the same. Those whose turn it is take a plate filled with the chocolate sauce-covered dessert and grab seats that have been vacated. They are all focusing of the flavor on their plate, savoring the insatiable chocolate taste. There’s none of that “Let’s have a sweet and talk sweet” bruhaha here. The hundreds of patrons who frequent
this venue every day come here just to have a date with this incredible pleasure.
When it’s your turn, you need to pull into an available corner and sense the flavor of the chocolate sauce that is plastered on your tongue as much as possible, and bask in the cream leaking out of the soft dough which is waiting like a hidden treasure chest under the sauce you have plunged your spoon into.. If you are worthy of experiencing this sweet experiment in the chocoloate sanctuary, then you are bound to emerge outside cleansed of bad thoughts, feeling happy and in a great mood.
Mabet diye sözü geçen yer tabiî ki atmosferiyle diğer pastanelerden tamamıyla ayrılan ve ülkemizde profiterolün mucidi olarak nam salan İnci Pastanesi’nden başka bir yer değil. Her ne kadar profiterolü icat eden Fransız asıllı şef Panterelli olsa da, bu tatlıyı damak tadımıza uygun bir lezzet haline getiren İnci Pastanesi’nin kurucusu Luka Zigoridis’e profiterolün mucidi unvanını daha uygun görürüz.
Profiterol, aslında adı choux pastry olarak sınıflandırılan,
hamurunun içine krema, karamel hatta meyve sosları doldurulabilen, tatlı
çeşitlerinden biridir. İlk olarak Fransa’da Panterelli tarafından hamuru, 1540
yılında bulunmuş olmakla beraber; yine Fransız asıllı bir şef olan M. Antoine Carême tarafından 17. y.y.’da
tarifinde değişiklikler yapılarak bugün dünyada en yaygın hali olan profiterole
dönüşmüştür.
İlerleyen dönemlerde, önce sadece
yılbaşı gibi özel günlerde üretilen bu tatlıya olan rağbet, onu gündelik
tatların bir parçası haline getirir. Çikolata aşkının büründüğü, en kışkırtıcı hallerden
biri olan bu tatlıyı, pek çok şef bir simyacı gibi farklı malzemeler ekleyerek,
sıra dışı tatlar oluşturmuşlardır. Bir kült haline gelen çikolatalısı dışında;
dondurmalısı, beyaz çikolatalısı, fıstıklısı ve karamellisi en bilinenleridir.
Luka Zigoridis bir röportajında bu lezzeti bizim damak
tadımıza uygun hale dönüştürme hikayesini şu cümlelerle anlatır: “Kaliteli un ve yağ ile krema ve soslarıyla uğraşarak çorba parası
çıkarmaya çalışıyorduk. Ne yapardık, nasıl yapardık da insanların aklından
çıkmayan bir yer olabilirdik. Sattıklarımızla anımsanıp, insanların yolları
bizim dükkana çıkmalıydı. Çıraklığımdan beri kafamı buna yorardım. Profiterolü
böyle bir gerekçeyle damağımıza uygun bir lezzet haline getirdim”
1944 yılından beri Beyoğlu'ndaki aynı yerinde
hizmet veren İnci Pastanesi, profiterol denildiğinde ilk akla gelen yer
olduğuna göre, Zigoridis bu amacına ulaşmayı başarmış gözüküyor.
Profiterolden Kalpler
Çikolata Mabedinin Diğer Tatları
Bu yazıda, İnci Pastanesi’nin parlayan yıldızı profiterolün yanında
duran, usta ellerden çıkmış lezzetlere yer vermemek mümkün değil. Bu
pastanedeki ayva ezmesi,
paskalya çöreği, kestane şekerleri, acıbadem ve likörlü çikolata pufu, yılların
tecrübesiyle birleşip, lezzetlerinin doruğuna çıkan tatlılar arasında yer
alıyor. Bir kere farklı İnci tatlarını denedikten sonra, karar vermekte
zorlanacak olsanız da; seçiminizi hangi tatlıdan yana yaparsanız yapın, pişman
olmanız neredeyse imkansızdır. Şimdiden size ağız dolusu tatlı keyifler!
Of course, the venue we have referred to as a sanctuary is none other than İnci Pastanesi, which became notorious as the inventor of ‘profiterol’ in our country and is completely different from other dessert shops. Even though it was the French chef Panterelli who actually invented Profiterol, we feel it is more appropriate to mention the founder of İnci Pastanesi, Luka Zigoridis as the one who made this dessert palatable for our palates..
Classified as a ‘choux pastry,’ Profiterol is a type of dessert of which the dough can be filled with cream, caramel or even fruit sauce. Its dough was first discovered in France by Panterelli in the year 1540; it was another French chef, M. Antoine Carême who made some changes in the 17th century, turning it into Profiterol, which is its most common form in the world today.
In subsequent periods, the demand for this dessert, which was at first only produced for special days, such as New Year’s Day, was turned it into one of the daily flavors. Like alchemists, a number of chefs have added different ingredients to this dessert, which is one of the most provocative of them all, wrapping itself in chocolate love. Besides the chocolate version, which has its own bona fide cult following, it also popular with ice-cream, white chocoloate, peanuts or caramel, too.
In an interview with Luka Zigoridis, he described how he made these flavors palatable for our palates: “We tried earning a living by messing with quality flour and oil with cream and sauces. How we did it, in what manner did we do it, we managed to reach the point where we became a household name. Appreciation for what we sold, people’s path had to lead to our shop. I was always thinking about this ever since my days as an apprentice. With such a reason, I turned Profiterol into a flavor that suited our tastes.”
Having been open for business at the same location since 1944, İnci Pastanesi looks like it has truly accomplished its goal of being the first name to come to mind whenever one thinks of Profiterol.
Profiterol Hearts
In mentioning this delicious dessert’s soft dough that holds the filling cream, the English singer Corinne Bailey Rae exclaimed, “you broke my Profiterol heart” in her song “my choux pastry heart.” In reality, this pastry which is extremely suited for breaking up, is the perfect description for a broken heart. Subsequent to an affair with a good-for-nothing man, she laments that she didn’t want to lose him but that she couldn’t own him, saying she still wants him to apologize and that heart resembled the pastry in profiterol. We don’t know what happened to this vagrant that Corinne Bailey Rae was pursuing, but profiterol, with the happiness hormone created by the thick-viscosity chocolate sauce, has the potential of taking a more humbler approach to love. Of course, don’t try to go overboard with the servings, thinking it would suppress the pangs of spurned love. It is a fact, extra kilos a.k.a. spare tire, love handles, etc. don’t disappear as fast of those good-for-nothing guys.
Other Flavors from The Chocolate Sanctuary
It is impossible not to cover the other flavors besides Profiterol that are also created by the dessert specialists at İnci Pastanesi. Amongst those other insatiable tastes made combining years of experience are; crushed quince, Easter bread, candied chestnuts, a chocolate puff with almonds and liqueur. Once you have tried Inci’s myriad of flavors, though the choices may overwhelm you at first, it will be next to impossible to regret whatever decision you make. So for now, we wish you a mouth full of delightful fun!
It is impossible not to cover the other flavors besides Profiterol that are also created by the dessert specialists at İnci Pastanesi. Amongst those other insatiable tastes made combining years of experience are; crushed quince, Easter bread, candied chestnuts, a chocolate puff with almonds and liqueur. Once you have tried Inci’s myriad of flavors, though the choices may overwhelm you at first, it will be next to impossible to regret whatever decision you make. So for now, we wish you a mouth full of delightful fun!
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder